Öncelik olarak veritabanımızı oluşturalım (Access veritabanı)
Access SQL Sorgusu
CREATE Table tblIller ( il_ID AutoIncrement, il_adi TEXT(50) )
Veritabanı Görünümü
Veritabanımız oluştu. Veritabanımıza birkaç il ekleyelim.
Veritabanı Kayıtları
Veritabanına ait kayıtları ekledik. Bu verilerin giydirileceği HTML - CSS taraflı betikleri hazırlayalım.
HTML Betiklerimiz
<ul class="liste"> <li>Adana</li> <li>Adıyaman</li> <li>Afyon</li> <li>Ağrı</li> </ul>
CSS Betiklerimiz
ul.liste{list-style-type:none;width:200px;} ul.liste li{display:block;background:#E4E4E4;border-bottom:1px solid #D5D2D2;padding:2px 8px;line-height:20px;} ul.liste li:last-child{border-bottom-width:0px;}
Oluşan tasarımın görünümünü paylaşalım
Oluşan HTML-CSS Tasarım
Şimdi ise Asp.Net taraflı olarak Repeater kontrolümüzü sayfamıza ekleyelim.
Repeater Kontolü
<asp:Repeater ID="rptIller" runat="server"> <HeaderTemplate> </HeaderTemplate> <ItemTemplate> </ItemTemplate> <FooterTemplate> </FooterTemplate> </asp:Repeater>Repeater kontrolünün özelliklerine değinelim.
HeaderTemplate: Tekrarlanan öğelerin üst kısmında bulunmasını istediğimiz nesneler (div, ul, span vs...) buraya eklenerek sadece bir defa dahil edilmiş olur. Bu örnekte <ul class="liste"> , HeaderTemplate arasına eklenecektir.
ItemTemplate: Tekrarlanmasını istediğimiz nesneler buraya eklenerek, kayıt sayısı kadar bu nesneler tekrar eder. Bu örnekte <li><li/>, ItemTemplate arasına eklenecektir.
FooterTemplate: Tekrarlanan öğelerin alt kısmında bulunmasını istediğimiz nesneler (div, ul, span vs...) buraya eklenerek sadece bir defa dahil edilmiş olur. Bu örnekte </ul> , FooterTemplate arasına eklenecektir.
Bu açıklamalardan sonra yaptığımız HTML taslağını Repeater içerisine uyarlayalım
Repeater Kontrolüne Tasarım Öğreleri Ekleniyor
<asp:Repeater ID="rptIller" runat="server"> <HeaderTemplate> <ul class="liste"> </HeaderTemplate> <ItemTemplate> <li></li> </ItemTemplate> <FooterTemplate> </ul> </FooterTemplate> </asp:Repeater>
Repater içerisine veritabanından verileri çağırmak için C# taraflı kodları yazalım
Sayfamıza Dahil Edeceğimiz Uzaylar
using System.Data.OleDb; using System.Configuration;Metodlarımızı hazırlayalım
Metodlarımız
public OleDbConnection fnBaglan() { OleDbConnection bag = new OleDbConnection(ConfigurationManager.ConnectionStrings["accessDB"].ConnectionString); return bag; } private void fnIller() { OleDbConnection bag = fnBaglan(); OleDbCommand cmdSQL = new OleDbCommand("Select * FROM tblIller", bag); bag.Open(); rptIller.DataSource = cmdSQL.ExecuteReader(); rptIller.DataBind(); cmdSQL.Dispose(); bag.Close(); bag.Dispose(); }Oluşturduğumuz metodu Page_Load olayında, yani sayfa yüklenirken çağıralım
Page_Load Olayında Çağırılıyor
protected void Page_Load(object sender, EventArgs e) { fnIller(); }Son olarak Repeater içerisinde bulunacak veritabanı sütunlarını ekleyelim. Veritabanında iki sütun mevcuttu. Bu sütunlar il_ID ve il_adi alanlarıdır.
Repeater Son Hali
<asp:Repeater ID="rptIller" runat="server"> <HeaderTemplate> <ul class="liste"> </HeaderTemplate> <ItemTemplate> <li><%#Eval("il_ID")%> - <%#Eval("il_adi")%></li> </ItemTemplate> <FooterTemplate> </ul> </FooterTemplate> </asp:Repeater>Örnek ekte verilmiştir. İnceleyip daha da anlamanız dileğiyle.